Pages

Saturday, July 15, 2017

MUET Speaking


Hi guys. Wohoo. Back again๐Ÿ™‹
Actually masa lepas habis MUET Speaking tu nak update blog tapi tak kesampaian sebab busy.
Alhamdulillah, finally selesai 1 task. Another 3 task is waiting me which is Writing, Reading and Listening on 5 August.

So, group Syilah kira 5 group yang pertama waktu pepagi tu. Alhamdulillah again, dapat task yang senang. Soalan dia lebih kurang sebegini:
  • A good team comprises a member with different qualities. What are these qualities?
Candidate A: willingness to contribute ideas
Candidate B: willingness to accept different views
Candidate C: willingness to cooperate
Candidate D: willingness to work hard

Lain-lain soalan yang Syilah dapat setakat ni pula ialah:

  • The suitable documentary to attract visitor to Malaysia.
Candidate A: Popular street food
Candidate B: Malaysian festival
Candidate C: Traditional performances
Candidate D: Visit historical site

  • What kind of gift that you will give to our foreign guest?
  • The best way to get a job in the future.
Candidate A: Temporary job
Candidate B: Workshop
Candidate C: Community skills
Candidate D: Latest information about the job

So, setakat tu jelah yang Syilah dapat infonya. Syilah dapat Candidate B tau. And I hope me and whoever take exam MUET will get band 3 above. Amiin, Insya Allah๐Ÿ˜ƒ




My classmates, my family.
6 Amanah 2016/2017๐Ÿ’“


Candid photo.

These photo all taken yesterday. 

Thank you for reading.
See ya in next entry.

p/s: I have an exam this Monday and Tuesday. Wish me luck๐Ÿ˜‰

Friday, July 7, 2017

7/7/2017



Well, hello there๐Ÿ™‹
What a nice date right. 

It's just a random post because I really don't have any ideas to write. But, I did it because I think I want to write something. Weird, right?๐Ÿ˜†
So, just want to inform something that starting next week I will be busy. Busy with exam, MUET Speaking, sports and many things๐Ÿ˜ช *wish me luck MUET Speaking this Tuesday๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ


Oh, btw whoever reads my old post, it's just only that days. Well, kinda sad and pissed off but come on it's a normal things. In life, we are not gonna be always sad as well as during happy time. Everything was running smoothly. We can't run away from the problem. We have to finish and fix it in any way. Live happily and forget the negative side๐Ÿ˜„๐Ÿ‘Œ *reminder to myself too๐Ÿ˜…

Okay, I think that all for today.
Thank you for reading and Happy Blogwalking.
See ya in another post๐Ÿ‘‹๐Ÿ‘ป



Wednesday, July 5, 2017

Kenapa?



Kenapa orang suka ambil kesempatan bila kita buat suatu kebaikan terhadap diri mereka?
Kenapa orang tak pernah nak faham apa yang kita rasa?
Kenapa susah orang nak appreciate kita?

Kadang, aku penat.
Kecewa. Sedih.
Sebab orang tak menghargai apa yang aku buat terhadap diri mereka.

Bukan kecewa sebab putus cinta.
Tetapi, disebabkan seorang kawan.
Kita cuba untuk menyelami hatinya, memahaminya.
Tapi.......
Kenapa dia tak perasan dan langsung tak appreciate apa yang kita buat terhadap diri mereka selama ini?
Kita cuba untuk jadi kawan yang terbaik buat diri mereka, 
Tapi, mereka melayan kita dengan kejam hingga hati kita sendiri tidak terjaga dan terguris.
Bagai retak seribu.

Sehingga hati ni menjadi sedih.
Sedih dengan tindakan mereka yang tidak pedulikan kita.
Dan yang mampu kita lakukan hanya dengan berdiam diri.
Dan menahan segala keperitan dan kesedihan hati dengan sendiri.

Tiada sesiapa yang mengetahui.
Hanya diri kita yang merasa.

Kadang juga aku persoalkan diri aku.
Tidak cukupkah layanan dan kasih sayang aku sebagai seorang kawan atau sahabat terhadap diri mereka?
Apa yang perlu aku perbaiki untuk menjadi kawan atau sahabat yang terbaik?

Sedih.
Cukup sedih.
Tak tergambar dek perasaan.

Tuesday, July 4, 2017

Open House Raya


Wassup. Back again and Selamat Hari Raya Aidilfitri to all my readers. 
Yes, terlalu lama sangat tak update blog atas faktor kemalasan dan busy. Dan sekarang kita dah masuk bulan Julai๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ Time flies so fast mayn.

Cuti seminggu sememangnya sangat pendek tapi at least ada cuti, right? Dan dapat luangkan masa beraya bersama family and jumpa sanak saudara especially family dari Sabah. Even tak dapat balik Sabah but abah booked kan ticket flight from Sabah to Semenanjung kat nenek and aunty Syilah. Wuuu, so happy!๐Ÿ˜

Alright, tanpa membuang masa Syilah nak share story masa hari Khamis yang lalu, 29 Jun 2017, rumah Syilah buat open house๐Ÿ™†๐Ÿ˜† Sebab buat, sambut kedatangan nenda dan aunty tercinta dari Sabah. So, ada jemput ramai saudara and kawan-kawan Syilah juga. Sekali jalan lah kiranya๐Ÿ˜… So, I will share the moments masa hari kejadian dengan kawan-kawan Syilah. 


Ok, these is my 1st guest on that days๐Ÿ’™


Kawan dari zaman sekolah menengah sampai sekarang. Her name is Wina btw for short. Merangkak my besties๐Ÿ’“


Ta-daaa. A few girls 6 Amanah. Ramai tak dapat datang sebab well Syilah buat open house Raya Kelima tu so ramai yang kat kampung and beraya with their family. Sis faham, yang hadirkan diri masa tu pun dah cukup memandai๐Ÿ˜‰


TT ft Laguna. (That's our group deskmates name lewls๐Ÿ˜)
Excuse us, okay hehe.


My deskmates sepanjang setahun setengah ni. Pssst, ada sorang tak dapat join sebab dia kerja that time.


Yang ni lagi 2 orang tak cukup sebab memasing kat kampung lagi. Besties since sekolah menengah and being with me through ups and downs๐Ÿ’•


Aiman Firhad and Afiq. Thanks weh 2 orang LELAKI je hadir sebab yang lain semua kat kampung. 


This 3 gegirls ni always rajin hadirkan diri bila orang buat open house since tahun lepas lags haaa. Thanks, gang purple๐Ÿ’Ÿ


Part 1. TERIMA KASIH SEMUA YANG HADIRKAN DIRI.


PART 2. 


Tetamu terakhir. TERIMA KASIH!


TERIMA KASIH DATANG, Silvi Putri Utami๐Ÿ’–๐Ÿ’‹


TERIMA KASIH yang membaca story saya sampai habis, HEHEHEHE๐Ÿ˜‚✌

Maka, tamatlah kisah pada hari ini. Kena focus untuk last sem ni huhuhu. Next week MUET Speaking weh + ada exam lagiiii. Huwaaa, fighting for myself!๐Ÿ’ช

See ya in next post.
Bye.




Thursday, June 8, 2017

Semester 3 Is Starting




Hi guys. What's up?๐Ÿ™‹

It's been a long days ya tak update blog ni. Memang manfaatkan cuti betul-betul 2 minggu ni, hehe. Tak buat apa pun actually. Main games, marathon kdrama, anime and so on. Hehe. Malangnya next Tuesday dah kena balik ke tempat asal huhu. I'm going to be in last semester. Preparing myself for more challenges and especially that kind of assignments.

So how your puasa sepanjang ni? It's already 13 Ramadan right? Cepat sangat masa berlalu dan cepat juga kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri. Korang dah beli baju raya ke? Tahun ni tema apa? Hehe. Buat kuih raya tak?๐Ÿ˜๐Ÿ˜†

Oh, I already found my old blogger friend yang dah lama sangat tak update blog dia. About 1 year hilang okay. Huhu. Misteri kehilangan dia dah terungkai sebab dia muncul kat chatbox Syilah and I already read his update blog. Siapa lagi kalau bukan Syamsid Dhuha. Yeah, welcome back friend! You guys can check out his blog because he is friendly and charming person ever๐Ÿ˜Š

Okay, I don't think I have any idea to update. So, let's end here. Will update more soon whenever I have a story, hehe.

Bye.๐Ÿ˜„

Friday, May 26, 2017

It's Over!




Yuhuuu, I'm back! Finally I did it, struggle on myself at Semester 2 STPM๐Ÿ‘Œ
Alhamdulillah, it's over with History paper yesterday. And after this 2 weeks school holiday, Semester 3 and the last ever semester I will go through it. May Allah ease everything. 

Ok gais, for my post today Syilah nak cerita mengenai percutian Syilah ke Penang!!!!! Pergi memang tak dirancang, pada mulanya pergi Kedah sebab ada kenduri kahwin kakak saudara and then Syilah sekeluarga singgah ke Penang selama 2 hari. Dahlah pergi sebelum exam tau, final exam gitu haaa. Tapi serious lah cakap best sangat sebab memang release stress before exam. A big thanks to my abah, Encik Mail sebab bawa pergi bercuti tanpa dirancang, hehe.๐Ÿ’“

Bertolak dari KL ke Kedah malam masa tu, 19/5 hari Jumaat. And nak dipendekkan cerita, masa tu jalan memang sangat jammed penuh dengan kereta. But we through it sampai ke Kedah dalam jam 5 pagi masatu. And check in kat sebuah hotel D'Vista Hotel namanya package dengan disediakan breakfast keesokan harinya. Ok, Syilah nak skip part Kedah ni so I will go move to Penang๐Ÿ‘€


Masa lalu kat jambatan Pulau Pinang pun dah rasa excited sebab sepanjang laluan ni pemandangan dia cantik sangat, ada laut๐Ÿ’ž


Check in hotel and yang paling best dekat sangat nak ke pantai. Jalan kaki je lepastu ada pasar-pasar kat tepi jalan ni. Pasar dia panjang weh and rambang mata juga lah nak shopping hehe.


Tertarik dengan bot dalam hotel ni๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜ *pepelik je Syilah ni aduh!


Pemandangan waktu pagi and disertakan buffet breakfast sekali!


Syilah nak post semua video tapi kat dalam blog ni macam mana? Sebab nak tunjuk main jet ski. Huhu๐Ÿ˜ฒ


Menikmati pemandangan alam. Tenang sangat lepastu rasa taknak balik KL. Buku-buku semua hilang entah ke mana masatu. Fikir seronok je masatu and dapat mandi tepi pantai. What a good feeling that time๐Ÿ˜‚


The best and most popular Nasi Kandar at Penang. Waktu ni waktu kemuncak sebab apa? Sebab time tengahari weh. Memang beratur panjang sangat but we are so lucky sebab tetiba ada waiter ni suruh kami duduk and dia hidangkan makanan buat kami. Makanan yang dia hidangkan pun sangat cepat. Salute lah dengan restoran ni. Makanan pun memang sedap sangat!


One of our dishes. Tak sempat nak tangkap gambar kari kepala ikan dia. Besar sangat, puas dan mengenyangkan๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ Oh btw ayam dia sedap sangat and so crispy. Nyum Nyum.


Penang Street Art. Wajib pergi sini kalau datang Peanng okay. Ada 22 tempat yang menarik dan boleh bergambar but sempat singgah 5 out 22 sebab adik kecil dah menangis. Cuaca pun memang menguji kesabaran sebab panas lit-lit haa.


Masa nak datang shopping sini, korang kena pandai tawar-menawar. Especially kat market street tu. Sebab peniaga ramai Bangla lepastu harga dia tinggi. Bila kita taknak beli kat mereka, automatik harga tu dia turunkan serendah-rendahnya sampailah kita beli barang tu kar dia. Korang kena pandai survey if nak beli ole-ole dari sini okay. And most import, dorang selalu cakap barang tu ORI tapi tak pun. Please jangan cepat percaya hahahahaha. Berbelanja lah dengan bijak ye๐Ÿ‘
Syilah just beli keychain Penang je untuk kasi souvenir kat kawan-kawan๐Ÿ™ˆ


Begitulah cerita ringkas percutian Syilah ke Pulau Pinang. Rasa macam tak puas nak berjalan. Rasa nak teroka lagi banyak kat negeri Pulau Pinang ni. I will make sure akan datang sini one fine day๐Ÿ˜
Emmm, siapa kata kat Malaysia tak ada tempat menarik kan. Banyak je tempat menarik. So, yeah. Lagi 2 buah negeri belum jelajah lagi. KELANTAN and SARAWAK !!!! Coming soon okay. And my bucket list Travel in Malaysia will done๐Ÿ™†๐Ÿ™†๐Ÿ™†๐Ÿ’ƒ

And, Syilah nak ucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa di Bulan Ramadan ini. Semoga amalan kita semua diberkati oleh Allah S.W.T. 
See ya in next entry!✌



Sunday, May 14, 2017

Final Sem 2 Is Around




Selamat Hari Ibu kepada ibu-ibu di seluruh Malaysia! Especially to my beloved mom, Noraslina binti Mohd Zain๐Ÿ’ž

Ok gais, I will be busy for a week or maybe a month because of my final sem 2. Pray for me๐Ÿ˜ก
But before that, I wanna share about one of these restaurant that served a good foodzzzz that I and my family ate yesterday๐Ÿ‘…
Location: Swensen Ice Cream Factory, Sunway Putra Mall, Kuala Lumpur



Banana Split. At that time, kitaorang semua excited sebab tengok aiskrim dia berasap HAHAHAHA. Tapi aiskrim dia memang superb sedap. Nama pun restoran aiskrim kan, so this is one of their big special!


Kat sini pun ada pasta tau. And pasta dia pun sedap sangatttt.


And ta-daaa. This is my burger, Grilled Chicken Burger. Burger dia sangat besar dan sangat puas bila dimakan. Coleslaw dia pun sedap, sama rasa macam KFC punyaaa๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
And oh btw, Syilah order air Tiramisu Coffee. Sedap and dia memang serve dalam kategori air panas.

And after that, kami sekeluarga berjalan around shopping mall Sunway Putra Mall ni. Biasalah kalau peant-penat berjalan, mesti perut rasa lapar even sedikit especially my tummy.


Dah lama craving Churros ni and finally dapat pun. RM10.50 for 6 pcs. Syilah pilih perisa Almond. Tak keras and dia lembut๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ Rasa macam tak puas 6pcs tu๐Ÿ˜‚

Alamak! So, I'm in hurry. Prepare myself for final sem 2. Wish me luck okay.
Bye!
See ya in next entry๐Ÿ‘‹❤







Saturday, May 6, 2017

Blue Sky Tag: 33 about Syilah




P/s: I really don't have a time to do my own banner, like everyone did. Just open my laptop for doing my assignment. But sebab tak nak orang tunggu lama jawapan dari kita, so let's ๐Ÿ‘€
And oh yeah Syilah dapat 3 tag from both of them. So total of my questions will be 33, wow HAHAHA. Thank you for tagging! ๐Ÿ˜ƒ


RULES:

- Thank the person who tagged you (Big thanks to Amerzing, Putri Athierah & Fairuz Aqilah)
- Answer their 11 questions
- Tag 11 people
- Give them 11 questions to answer

QUESTIONS

From Amer:

1. If you suddenly found yourself turned into woman/man. How would you spend your day?
  • This question look alike on anime movie, Kimi No Nawa (Your Name) who changed their body (woman/man) every morning and using that body for one days. Just wow! Haha, can't move on from that movie. I would probably being more braver and can do anything such as confess my feeling towards crush, or maybe unashamedly dealing with public. HAHA!
2. Tell me the most awkward moment in your life?
  • When colliding with a crush + I don't know what to says when around him. HAHAHAHA and also with stranger (especially man)
3. What are the best and worst purchases you have made?
  • The best purchases was when I treats family meals using my 1st salary in 2015 at Sunway Putra Mall while the worst mistakenly buy a wrong item ugh menyesal sampai ke sudah.
4. If you have a chance to change your name, what will it be and why?
  • I love my own name. Even when I have a chance to change it, I would still choose my own name. 
5. Who is the messiest person you know?
  • I don't have one. 
6. What are the most useless talent do you have?
  • Sleeping?
7. Who is the fourth person n your missed call list?
  • My mom and I call her as Mama๐Ÿ’•
8. What is your favourite TV show?
  • I don't usually watch TV (only movie) but baru-baru ni layan cerita Cucu Tauke Beras. Sebab tertarik dengan Zahirah Macwilson๐Ÿ˜Š and Running Man!!!
9. What was your first thought when you woke up this morning?
  • Today is Friday, 5 May 2017. Morning class and wanted to go a little bit late but it's imposibble cause my studies from my house took 1 hour and half to reached there. 
10. What are you completely give up and done with?
  • Put high expectations on people.
11. Do you think my questions are ridiculous?
  • Nope at all. I'm enjoying myself to answer completely๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡

From Putri Athierah:

1. Jika diberi peluang untuk jadi halimunan for one whole day, apa yang korang buat?
  • Pegi ke kedai makan dan makan secara percuma hehehehehe๐Ÿ˜ˆ or ke rumah member tengok aktiviti yang mereka lakukan๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
2. Apa perangai buruk dekat diri korang yang korang teringin nak buang and kenapa?
  • Kelam kabut dan panas baran. Sebab dua-dua ni semua kerja tak lengkap and messing.
3. In your opinon, apa bestnya blogging?
  • Kita punya own blog atas nama kita and dapat luah apa yang kita nak dan berkongsi pengalaman hidup and so on. Besides that, dapat tambah kenalan.
4. Suka or teringin nak travel? Ke mana and kenapa?
  • Sangat sukaaaaaaaaaaa nak travel. Kalau dalam Malaysia ni semua negeri dah jelajah kecuali Sarawak, Kedah, and Kelantan, Hoping one day dapat jelajah ketiga-tiga tempat ni. And kalau kat oversea, teringin nak ke Jepun and Quebec, Canada sebab suka tengok keunikan negara mereka๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
5. List your 5 favourite singer/ bands followed by one song yang diaorang nyanyi.
  • The Chainsmoker- Roses, All We Know
  • Bruno Mars- When I Was Your Man, That's What I Like
  • Marian Hill- Down
  • Bigbang- Girlfriend
  • All OST Goblin especially Stay With Me by Chanyeol and Punch
6. Most unforgettable experience masa zaman sekolah.
  • Selalu dapat surat cinta. Ops! Hahaha, but it's true ๐Ÿ™Š๐Ÿ™Š๐Ÿ™Š
7. Do you like to be a leader or more to a follower?
  • I like being leader. And bahagikan tugas kepada beberapa orang supaya kerja tu dapat berjalan dengan cepat dan lancar.
8. Thing(s) that you fear the most.
  • Lost someone that I love damn much especially my family and friends ๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข
9. List 10 words that describe yourself. 
  • Seorang yang kelam kabut.
  • Pemalu bila jumpa orang baru or stranger.
  • Sangat cinta dan sayang akan haiwan kucing๐Ÿ˜ป
  • Menepati masa.
  • Sangat meminati subjek Sejarah kerana "beliau" bercita-cita ingin menjadi Pensyarah Sejarah. Insya Allah. Aamiin.
  • Mesra dan mudah untuk buat kawan, hehe.
  • Suka makan, tengok movie, and baca novel.
  • Gemar minum coffee but not that black. I love mocha and caffein.
  • Suka warna BIRU dan MERAH.
  • Dan banyak lagi selain 10 senarai ini.
10. Pernah addicted/ obses dengan any person/ things/ anything tak?
  • Addicted dengan barang like kasut and baju.
11. One thing yang korang teringin sangat nak ada kat negara kita/ one thing kat negara kita yang korang teringin nak ubah.
  • Kalau boleh nak ada pemimpin negara yang bukan macam sekarang and jadikan Malaysia setanding dengan negara-negara luar yang lain. Jangan kecam ye! hehe.

From Fairuz Aqilah:

1. If you are stranded on an uninhabited island with nothing, what is the first thing you do?

  • I want to back home. Tak suka sorang-sorang. At least ada seorang peneman.
2. Which one is more important for you, wristwatch or sunglasses?
  • Of course, wristwatch. Masa itu emas๐Ÿ˜Š
3. What is the one of phobias that you have? Explain briefly.
  • Phobia when giving too much opportunity to people but people tak hargai langsung and suka ambil kesempatan.
4. How often you change your bed sheet?
  • Once in week.
5. What is the last letter in your name? Create one word using the letter.
  • "H". Hi.
6. Mind to share with me some of your personal fitness tips?
  • Tak makan malam and jogging. Kalau malas sangat, buat push up 20 kali kat rumah.
7. What is the most unforgettable childhood memory of yours?
  • Dapat luangkan masa dengan arwah Tok Wan (atuk) belah mama. Still remember until now arwah selalu cakap, "Cucu Tok Wan nakal-nakal." Sebab dulu kami adik-beradik memang nakal. 
8. How do you manage your stress?
  • Eat chocolate or ambil wudhuk. Moga-moga segala kekusutan kita hilang.
9. What was your first impression of me?
  • Boleh buat kawan ni. And yay until now jadi kawan even melalui blog. Sebab selalu singgah and komen blog Syilah. Tqqq๐Ÿ’‹๐Ÿ’“
10. To be honest, what do you think of my blog?
  • Kemas sangat dan cantik. Tak serabut. Pastu header blog cantik sangat. I wish you can make me one? haha. Sebab Syilah lemak bab create header ni.
11. Do you have any advice and/or recommendation to improve my blog to be better?
  • Put a new background maybe. Supaya jadi lebih "wow" gitu. Hehe.

So, that's it. Complete 33 answering! Yay to me๐Ÿ™Œ 


TAG 11 OTHER PEOPLE


QUESTIONS:

1. Apa yang membuatkan tercetusnya idea untuk adakan blog dan apa rahsia di sebalik nama blog korang itu?
2. Belajar di mana sekarang dan dalam course apa?
3. Movie latest yang korang dah tengok and cadangkan movie apa yang patut Syilah tengok?
4. Macam mana nak hadapi masalah dalam hidup dan masalah itu terbawa sampai ke tempat kerja/sekolah/universiti/kolej?
5. Perkara yang tidak dapat dilupakan sehingga kini?
6. Berapa negeri di Malaysia sudah korang travel?
7. Barang yang paling disukai dan sayang?
8. Jumlah gaji pertama yang diperoleh dan buat apa dengan gaji pertama itu?
9. Minat baca novel? Novel apa yang paling best setakat ini?
10. Universiti dalam Malaysia atau luar negara yang terbaik? Mengapa?
11. Apa kekurangan blog Syilah yang perlu diperbaiki? 






Tuesday, May 2, 2017

Review Movie Anime Top 4





Holla!
Back again and ada beberapa jam je lagi nak ada class pagi huahuahua. Tak puas rasanya. And esok junior form 6 nak masuk. HEHEHEHE. Can't wait for it untuk merasa jadi Senior even form 5 memang jadi senior but this feeling lain bila kita masuk form 6 ye๐Ÿ˜Ž

Ok another review movie but this time movie ANIME pula. HEHEHEHEHEHE. Macam mana boleh terjebak? Hm, Syilah pun taktau. Rasa macam nak beralih arah ke genre anime pula. Before that, semua movie yang Syilah tengok memang online bukan download punya. Yang nak tengok tu boleh ke SINI and search movie anime yang korang nak tengok. So, Syilah nak senaraikan top 4 movie paling best yang Syilah pernah tengok setakat ini ๐Ÿ‘€

1. Kimi No Na Wa (Your Name)


Dia pun storyline agak best. Cerita dia macam ni seorang gadis sekolah tinggi yang tinggal di bandar Itomori di rantau Hida pergunungan Jepun, nama dia Mitsuha. And dia ni bosan gila tinggal kat bandar Itomori sebab bandar ni kira perkampungan juga lah. Then, dia make a wishes yang dia nak jadi lelaki Tokyo yang hensem. Entah macam wishes Mitsuha ni became true. Dia bertukar tubuh badan dengan lelaki Tokyo bernama Taki. Tapi sekejap je. Every morning mereka bangun tidur, mereka ada di dalam tubuh badan yang sebaliknya. Maka, bermulalah episod-episod cerita dalam movie ni. Nak tahu? Kena tengok mehhh. Meh tengok kat SINI. Syilah dah sediakan link dia terus ke cerita dia๐Ÿ˜ƒ

2. Ookami Kodomo No Ame To Yuki (Wolf Children)


Yang ni paling menyentuh perasaan jugalah. Dapat rasa betapa tabahnya seorang ibu ni dalam membesarkan anak-anak dia even anak dia seekor serigala. 


Even si suami dah mati, dia masih tersenyum dan mampu ketawa dalam menjalani setiap liku-liku kehidupan dia. I wish I can be like her๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


Geram jugalah sebab anak dia comel and lasak. Cerita ni mengenai seorang wanita yang bernama Hana jatuh cinta dengan si lelaki ni lupa lak apa nama dia. Dia ni separuh manusia and serigala. So, leaps jatuh cinta mereka pun berkahwin dan mempunyai anak yang pertama iaitu Yuki. Tak lama lepas tu Hana mengandungkan Ame. Then, yang sedihnnya si suami berburu nak cari makanan untuk family dia sebab yelah dah bertambah kan anak then dia tak balik rumah. Rupanya dia matiiii huwaaa kkk emo pula em. Next, si Hana dapati susah nak control anak-anak dia dan bawa mereka semua berpindah ke kawasan yang jauh dari kejiranan dan besarkan mereka di situ. So, itu serba sedikit jalan cerita dia. Kena tengok ok. Tengok kat SINI. hehe

3. Hotarubi No Morie E (Into the Forest of Fireflies Light)


Well, yang ni pun quite best. Supernatural kinda romantic. Movie ni pendek je. Tak silap dalam 45 minit. Yang ni taktau nak describe macam mana sebab kena tengok sendiri lah. HAHAHAHA. Yang penting lelaki ni bukan manusia nama dia Gin, and that girl nama dia Hotaru. Syarat dia ni manusia tak boleh pegang dia secara fizikal sebab kalau tak dia akan hilang buat selamanya. Nak tahu dia hilang ke tak try lah tengok sampai habis? Boleh ke SINI untuk layan movie ini. 

4. Kotonoha No Niwa (The Garden of Words)


Yang ni kurang sikit sebab jalan cerita dia slow. Tapi gagahkan diri tengok juga. HAHA. So cerita ni mengenai seorang budak lelaki berumur 15 tahun yang bernama Takao Akizuka dan seorang wanita berumur 27 tahun, Yukari Yukino. Haaa nampak tak perbezaan umur tu. 12 tahun beb tapi si Akizuka ni dah jatuh cinta dengan Yukino. Mereka ni jumpa ke satu tempat kebetulan masa tu hujan. And dari situ mereka berkenalan. And oh yeah si Akizuka ni bercita-cita nak jadi tukang kasut. Tanpa disangka, Yukino tu seorang cikgu di sekolah Akizuka. Huehuehue. Nak tahu apa yang terjadi, moh ler tengok kat SINI. Yeah!

Ok, that's all for today antara review movie anime. Tapi rasanya Syilah memang ikut turutan setiap movie tu. And so far yang paling best antara 4 ni, Wolf Children
Selamat menonton!๐Ÿ˜‡




Sunday, April 30, 2017

Sengsara








Aku ingin keluar,
Keluar dari kesengsaraan ini.
Aku ingin pergi,
Pergi dari kegelapan ini.

Mengapa begitu perit,
Kesengsaraan dan kesedihan ini?
Tidak layakkah untuk aku merasa erti kebahagiaan sebenar?

Hari demi hari,
Silih berganti.
Keadaan yang sama.
Dan masih sama.
Hingga aku tewas dalam kesengsaraan ini.

Sunday, April 23, 2017

13 Reasons Why






Yo wassup. Back again! ✌๐Ÿ‘€
So here, another story.
Korang dah tengok series 13 Reasons Why? Seriously korang kena tengok. Sangat best! And for those yang dah tengok, apa pandangan korang pula? Bagi yang tak ada Netflix, korang boleh tengok secara online dengan menggunakan internet yang laju semestinya. So, boleh pergi ke SINI terus.


"13 Reasons Why ni diilham dari sebuah novel by Jay Asher dan series ni keluar 31 Mac 2017 di Netflix. Cerita ni mengenai seorang pelajar perempuan yang bernama Hannah Baker, yang membunuh diri dia atas sebab-sebab tertentu."


Well, kalau nak tau kenapa dia ni bunuh diri korang kena layan cerita ni sampai HABIS! Sebab yeah semua rahsia ni ada dalam series ni, hehehehe. I think this is best series and banyak bagi pengajaran. 


Selena Gomez ni penerbit eksekutif series 13 Reasons Why๐Ÿ‘๐Ÿ˜


This is Hannah Baker and Clay. Clay ni kawan lelaki rapat dia and kiranya ni crush lah.

Ok, bagi memudahkan pembaca untuk lebih memahami. So here Syilah ringkaskan serba sedikit....




Well, kadang-kadang Syilah pun rasa macam apa yang Hannah Baker ni alami. Kadang kita jangan terlalu memendam perasaan sangat sebab YA, memang makan diri melainkan diri sendiri pandai mengawalnya. That feeling bila tak ada yang memahami kita. Even kita ada seorang kawan rapat pun belum tentu dia dapat memahami kita๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”


Tapi, tak semua orang macam ni juga. Hannah Baker jadi macam ni sebab semua kesalahan orang tunding jari kat dia even tu bukan salah dia pun. Orang just letak semua kesalahan kat bahu dia demi menjaga status dan muka mereka. And the worst things, tak nak ambil TANGGUNGJAWAB atas kesilapan masing-masing.


Antara barisan pelakonnya.



Solutionnya hanya lah satu. Sentiasa berkomunikasi dengan seseorang dan cari seseorang yang boleh bantu kita supaya kita tak ambil keputusan untuk buat perkara yang teruk atau bunuh diri.

That's all for today. See ya in next post!๐Ÿ‘‹












Copyright© All Rights Reserved sitisyilah.blogspot.com